دستگاه پتانسیومتر دیجیتال
دستگاه پتانسیومتر دیجیتال یا ولوم مقاومتی است که می توان مقدار آن را تغییر داد و کاربرد آن در کنترل شدت نور، صوت ، دما و … می باشد. در ادامه این مقاله به دستگاه پتانسیومتر دیجیتال می پردازیم.
انواع پتانسیومتر
پتانسیومتر های معمولی دارای سه پایه و یک لغزنده (مانند پیچ) می باشند که با جابجا کردن و تغییر لغزنده مقدار مقاومت پتانسیومتر تعییر می کند.
پتانسیومتر به طور کلی به دو دسته مکانیکی و دیجیتالی تقسیم می شوند. این ماژول یک پتانسیومتر دیجیتال است که از تراشه X9C103S استفاده نموده و در سایز کوچک در بازار برق و الکترونیک عرضه شده است.
این پتانسیومتر برخلاف نوع مکانیکی آن که به طور دستی قابل تنظیم می باشد ، از طریق میکروکنترلر قابلیت تنظیم دارد.
استفاده از این ماژول بسیار مشابه مدل مکانیکی می باشد.
پس برای استفاده از آن ، می توانید آن را در مدار ببندید و با ارتباط 3 سیمه آن را كنترل كنيد. یکی از مزایای این ماژول این است که مي توان آن را متناسب با كد برنامه نويسي به صورت خطي يا لگاريتمي و يا هر رفتار متناسب با كاربرد تعريف نمود.
تفاوت رئوستا با پتانسیومتر
دستگاه پتانسیومتر دیجیتال ولتاژ متغیری می دهد در حالی که رئوستا مقاومت متغیری ایجاد می کند. دستگاه پتانسیومتر دیجیتال یک قطعه سه پایه است در حالی که رئوستا یک قطعه دو پایه است.
از نظر ساختاری هر دو قطعه شبیه به هم هستند اما اصل عملکرد آن ها کاملاً متفاوت است. در دستگاه پتانسیومتر دیجیتال دو پایه انتهایی مقاومت یک نواخت به مدار منبع متصل می شوند.
در رئوستا ، فقط یک پایه از مقاومت یک نواخت به مدار وصل می شود و سر دیگر مقاومت باز است. هم در پتانسیومتر و هم در رئوستا، یک پیچ متحرک روی مقاومت وجود دارد.
دستگاه پتانسیومتر دیجیتال
دستگاه پتانسیومتر دیجیتال قطعه های سه پایه هستند که دارای دو پایه انتهایی ثابت و یک پایه برای تغییر ولتاژ خروجی می باشند. پتانسیومتر های دیجیتال کاربرد های مختلفی دارند ، از جمله تنظیم کردن سیستم ، تنظیم ولتاژ افست ، تنظیم فیلتر ها ، کنترل روشنایی صفحه و کنترل میزان صدا.
پتانسیومتر های مکانیکی از برخی معایب جدی رنج می برند که باعث می شود در مواردی که دقت لازم است ، نامناسب باشد. اندازه ، آلوده شدن قطعه متحرک ، سایش مکانیکی ، تغییر ناچیز مقاومت ، حساسیت به لرزش ، رطوبت و … از عمده ترین معایب پتانسیومتر مکانیکی است.
وضعیت دستگاه در زمان خاموشی
وقتی دستگاه پتانسیومتر دیجیتال خاموش می باشد ، موقعیت پایه تنظیم ولتاژ در سوئیچ وسط قرار دارد. پس از روشن شدن پتانسیومتر دیجیتالی، با توجه به نیاز ما می توانیم با یک عملکرد دکمه ای مناسب مقاومت را کم یا زیاد کنیم.
علاوه بر این ، پتانسیومتر های پیشرفته دیجیتال هم چنین دارای یک حافظه داخلی هستند که می تواند آخرین موقعیتی که وجود داشته است را ذخیره کند. حال این حافظه بسته به نوع کاربرد می تواند از نوع موقت یا دائمی باشد.
دستگاه پتانسیومتر دیجیتال یک جز الکترونیکی غیرفعال است است. پتانسیومتر ها به وسیله تغییر موقعیت پیچ متحرک کار می کنند. در یک پتانسیومتر، کل ولتاژ ورودی در کل طول مقاومت اعمال می شود و ولتاژ خروجی افت ولتاژ بین دو پیچ ثابت و متحرک است که در زیر نشان داده شده است.
دستگاه پتانسیومتر دیجیتال دارای دو پایه از منبع ورودی است که در انتهای مقاومت نصب شده اند. برای تنظیم ولتاژ خروجی ، پیچ متحرک در طول مقاومت به سمت خروجی جابجا می شود.
تفاوت پتانسیومتر دیجیتال و مکانیکی
پتانسيومترها از قطعات كاربردي الكترونيك هستند و در كنترل حجم صداي سيستم استريو و يا تنظيم روشنايي اتاقتان كاربرد دارند. مشكل پتانسيومترهاي معمول مكانيكي اين است كه ميكروكنترلرها نميزتوانند با آنزها ارتباط برقرار كنند.
پتانسيومترهاي مكانيكي كه از طرف سازنده به صورت خطي يا لگاريتمي ساخته مي شوند. ولي رفتار يك POT ديجيتال را شما و كد برنامه نويسي شما تعريف و كنترل مي كند.
به عبارت ديگر دستگاه پتانسيومتر ديجيتال را مي توان متناسب با كد برنامه نويسي به صورت خطي يا لگاريتمي و يا هر رفتار متناسب با كاربرد تعريف نمود. اين ويژگي از مزيت هاي اين المان ديجيتال می باشد.
خرید دستگاه پتانسیومتر دیجیتال
شما برای خرید دستگاه پتانسیومتر دیجیتال می توانید به سایت معتبر آوا صنعت مراجعه نمائید و انواع آن را با انواع کاربرد در این سایت پیدا و خریداری نمائید.
دیدگاه خود را بنویسید